Uppteckning nummer NM-KHA0396

Meddelare: C.J. Tjärnberg  År: 1908

Socken/stad: Torp

Jonas Persson, som i livet tjänade dräng en gång varit till en trollkarl och fått underrättelse om, huru han skulle bete sig för att bli skicklig spelman. Jo, han skulle ställa sig på graven åt en bekant tre tordagsnätter å rad. Han skulle ha fiolen med och gneka och spela, under det han sade den dödes namn. Han gjorde så. Då han stått en stund, kom en person och frågade honom, om han skulle ställa fiolen, men mannen ville hellre ställa fingrarna, ty det var så svårt att ställa fiolen, sade han, i det han kom närmare. Då blev Jonas rädd och tog till fötters. Den andre höll efter. Han sprang, så att han kunnat springa ihjäl sig, men den andre höll sig tätt intill honom. Då han kom till Anders Ers, där han tjänade, sprang han in i vedboden, kastade från sig fiolen och bad Gud bevare sig. Först då blev han fri den efterhängsna läromästaren, som väl var fan själv. Åtminstone trodde han så själv, Jonas. Han har berättat detta själv på fullaste allvar, och han mente sig icke vilja göra om den resan en gång till.

Ur Hammarstedtska arkivet. Sägner III.